Liquidware Blog

Drie praktische FlexApp use-cases voor de overheid

Geschreven door Andreas van Wingerden | 27-jun-2025 12:27:32

De digitale werkplek binnen de overheid wordt steeds complexer. Denk aan verouderde applicaties, hybride IT-landschappen, druk op IT-teams en strengere security-eisen. Door applicaties los te koppelen van het OS (layering) en dynamisch toe te wijzen, wordt beheer eenvoudiger, veiliger en flexibeler. We lichten drie concrete overheidscases met FlexApp toe.

1. Lagere beheerlast in decentrale omgevingen

Overheidsorganisaties beheren al snel honderden applicaties: van standaard applicaties, zaaksystemen en VTH-apps, tot applicaties voor burgerzaken en BGT. Door fusies, outsourcing en hybride werkmodellen zijn er vaak meerdere platformen in gebruik, wat het applicatiebeheer complex maakt. Traditionele installatie- en beheerprocessen zijn dan ook niet schaalbaar.

Met FlexApp worden applicaties losgekoppeld van het onderliggende platform en OS. Hierdoor kunnen zij als ‘onafhankelijke laag’ beheerd worden. Updates kunnen bijna realtime worden doorgevoerd zonder golden images te hoeven openbreken, of voor verschillende platformen (lokaal, virtueel, cloud) verschillende oplossingen te hoeven hanteren. Dit verlaagt niet alleen de beheerlast, maar ook de kans op fouten en downtime.

Zo ook bij een Shared Service Center dat zes gemeenten en een provincie bedient: de partneromgevingen bestaan uit verschillende architecturen zoals Citrix VDI, Citrix SBC, VMWare VDI en Windows FAT clients. Dit maakte het beheer zeer complex en resulteerde in een hoge beheerlast - mét bijbehorende kosten. Het SSC besloot alle werkplekken, zowel de applicaties als de gebruikersomgeving, uniform te gaan beheren met FlexApp en ProfileUnity. Hierdoor konden verschillende oplossingen worden uitgefaseerd. Binnen het SSC werd tevens gebruik gemaakt van het aflopende App-V. Verschillende applicaties zijn daarom direct overgezet naar FlexApp wat nog een consolidatieslag opleverde.

 

2. Het uitfaseren van legacy oplossingen  

Application Life Cycle Management binnen de overheid wordt bemoeilijkt door versnippering in het applicatielandschap, technische afhankelijkheden van verouderde runtimes en lange doorlooptijden bij updates of vervanging van applicaties. De uitfasering van App-V maakt deze situatie urgenter: applicaties die jaren geleden zijn gevirtualiseerd, zijn vaak niet gedocumenteerd, slecht overdraagbaar en lastig reproduceerbaar in moderne omgevingen zoals AVD of Windows 11.

FlexApp doorbreekt het traditionele 'package-per-platform'-model. Applicaties worden eenmalig gepackaged en vanuit één centrale console beheerd. Vervolgens kan de package platformonafhankelijk worden uitgerold naar diverse omgevingen, van fysieke pc's tot VDI en cloudwerkplekken (zoals AVD en Citrix). Dit voorkomt tijdrovende processen van steeds opnieuw packagen en testen voor elke specifieke omgeving. Bovendien sluit de oplossing goed aan bij moderne beheertools zoals Intune en bestaande VDI-omgevingen, waarmee de overgang technisch beheersbaar én toekomstbestendig is.

Een concreet voorbeeld komt van een van de grootste gemeenten in Nederland. Hun IT-strategie leunde zwaar op Microsoft App-V, waarbij meer dan 100 applicaties handmatig moesten worden opgenomen in één centrale golden image. Elke update en elke nieuwe versie resulteerde in een arbeidsintensief en tijdrovend proces van herhaaldelijk packagen en testen. De organisatie begon met het testen van MSIX, maar de compatibiliteit viel erg tegen: cruciale applicaties weigerden simpelweg te werken. De gemeente koos voor FlexApp, waarmee zij de benodigde flexibiliteit en toekomstbestendigheid konden realiseren. Applicaties die eerder onmogelijk te virtualiseren waren met App-V, konden nu moeiteloos worden opgenomen in het gestandaardiseerde beheer en direct worden uitgerold naar zowel hun primaire AVD-platform als naar alle andere bestaande werkplekscenario's — van fysieke desktops tot laptops — zonder extra packaging of maatwerk. Dit elimineerde de noodzaak om voor elke omgeving apart te packagen en te testen, wat heeft geleid tot significante efficiëntiewinst.

(een gelijksoortige case zagen we bij The Royal Borough of Windsor and Maidenhead, lees hier hun ervaringen)

 

3. Snelle en persoonlijke provisioning

Veel overheidsorganisaties werken met gedeelde werkplekken (denk aan stadsdeelkantoren, frontoffice-loketten of flexplekken voor handhaving en toezicht). Medewerkers wisselen ook nog eens van locaties en rollen of worden extern ingehuurd. Zij moeten echter snel kunnen inloggen op een ander apparaat, zonder hun persoonlijke instellingen, printers, of applicatievoorkeuren (en -rechten) te verliezen. Nu het veelgebruikte Ivanti Workspace Control end-of-life zal gaan moeten IT-teams op korte termijn alternatieven vinden.

FlexApp maakt het mogelijk om per gebruiker dynamisch applicaties toe te kennen, zonder herstart van de werkplek of langdurige installatie. Met ProfileUnity als aanvulling op FlexApp worden ook de gebruikersprofielen losgekoppeld van het onderliggende platform. Profielinformatie wordt niet langer op basis van device, maar op basis van de user ingeladen. Dankzij contextuele policies kunnen instellingen automatisch aangepast worden op basis van locatie, tijdstip, functie, type werkplek of andere afhankelijkheden.

De gemeente Haarlemmermeer werkt met Windows Cloud PC’s. Dankzij FlexApp en ProfileUnity kunnen zij beheer voeren over zowel de applicaties als gebruikersinstellingen vanuit één console. Wim Hogman vertelt: “Er zijn organisaties die alles met Intune proberen in te regelen, wat vaak niet helemaal lukt. Zo willen wij wijzigingen direct beschikbaar maken voor gebruikers en niet afhankelijk zijn van de fluctuerende synchronisaties van Intune, waarbij de gebruiker soms een uur of langer moet wachten. Daarnaast hebben wij binnen de gemeente uiteenlopende use-cases waarvoor we Ivanti Workspace Control hadden maar nu een aanvullende oplossing nodig is. Een voorbeeld: wij gebruiken SaaS-applicaties van de RDW waarvoor unieke SSL-certificaten op de machine aanwezig moeten zijn om de applicatie te kunnen gebruiken. Het betreft vier verschillende applicaties met vier verschillende SSL-certificaten, maar waarbij die certificaten wel exact dezelfde naam hebben. Die certificaten kun je dus niet naast elkaar installeren. Met behulp van ProfileUnity kunnen wij bij het openen van de RDW applicatie het juiste SSL-certificaat inladen. Door dit soort speciale situaties bestond er over het vervangen van Ivanti Workspace Control dus ook geen discussie.”

 

Kortom

FlexApp biedt overheden een toekomstbestendige manier om werkplekbeheer te vereenvoudigen, kosten te verlagen en legacy oplossingen te vervangen. Steeds meer overheidsorganisaties zetten FlexApp in om grip te houden op hun digitale omgeving.

Meer informatie, of geïnteresseerd in een demo? Neem dan vrijblijvend contact op!