De digitale werkplek – en specifiek het bijbehorende applicatiebeheer – binnen de Nederlandse zorgsector wordt steeds complexer. Er is sprake van een wildgroei aan (zware) applicaties, hybride IT-landschappen, hoge druk op IT-teams en toenemende eisen aan security en beschikbaarheid. Door applicaties los te koppelen van het OS – ook wel ‘layering’ genoemd – worden deze uitdagingen aangepakt. In deze blog lichten we drie concrete use-cases van Liquidware’s FlexApp toe, gebaseerd op uitdagingen en inzichten uit de Nederlandse zorgpraktijk.
Een ziekenhuis gebruikt al snel honderden applicaties: van EPD's tot laboratoriumsystemen en beeldverwerkingstools. Traditionele installatie- en beheerprocessen zijn hierbij niet schaalbaar. Met FlexApp worden applicaties losgekoppeld van het onderliggende platform en onderliggende OS. Hierdoor kunnen zij als onafhankelijke laag beheerd worden. Updates kunnen bijna realtime worden doorgevoerd zonder base images te hoeven openbreken, of voor verschillende platformen (lokaal, virtueel, cloud) verschillende handelswijzen te hoeven hanteren.
Zo ook bij het Universtair Medisch Centrum Groningen: De digitale werkomgeving van het UMCG is complex. Er wordt gebruik gemaakt van zowel fysieke desktops en laptops, maar ook van virtuele- en cloud-desktops. Het ontsluiten van de vele applicaties op verschillende platformen was uitdagend, kostte veel tijd en vroeg om meerdere oplossingen. Hierdoor was de beheerlast – net als bij vele andere zorgorganisaties – hoog was. Wim van Wiek, Team Manager Werkplekbeheer bij het UMCG: “Wij wilden een efficiëntieslag maken in het beheer van onze werkplekomgeving. Bovendien hadden we te maken met het end-of-life raken van Microsoft’s App-V oplossing, waardoor we op zoek moesten naar een alternatieve strategie die past bij ál onze typen werkplekken en kan meebewegen met toekomstige wijzigingen. Dit vonden we in de oplossingen van Liquidware.” (Lees meer op https://www.computable.nl/persberichten/umc-groningen-kiest-liquidware-voor-modern-werkplekbeheer/ ) |
Veel medische applicaties zijn niet ontworpen voor moderne cloud- of VDI-omgevingen. Ze hebben specifieke runtime-omgevingen nodig, draaien alleen op bepaalde OS-versies of conflicteren met andere software. Met FlexApp kun je complexe of verouderde applicaties als containers aanbieden, zonder impact op het onderliggende systeem. Hierdoor kunnen deze apps ook blijven functioneren in een moderne werkplekstrategie.
Een voorbeeld uit de praktijk betreft Zuyderland Medisch Centrum, de grootste niet-academische ziekenhuisorganisatie van Nederland. Zuyderland heeft de strategische keuze gemaakt om de on-premises virtuele werkplek te vervangen voor een combinatie van een lokale Windows 11 werkplek met een Azure Virtual Desktop omgeving. Op basis van een persona definitie wordt bepaald welke werkplek wordt aangeboden aan de gebruiker, AVD of lokaal. De beheeroplossingen die werden ingezet voor de eerdere on-premises werkplek, voldeden niet voor de nieuwe AVD-werkplek. Bovendien moest Ivanti Workspace Control worden vervangen omdat deze oplossing komend jaar end-of-life zal gaan. Na een periode van testen heeft Zuyderland gekozen om beide typen werkplekken te beheren met een combinatie van Intune en Liquidware oplossingen (FlexApp en ProfileUnity). Hiermee wordt de flexibiliteit, schaalbaarheid, betaalbaarheid en efficiëntie van de omgeving geborgd. Frank Halder, Infrastructure Manager Zuyderland: “Het doel van onze IT-afdeling is om zorgprofessionals optimaal te faciliteren in hun dagelijkse werkzaamheden, daarbij rekening houdend met de persona-gebaseerde behoeften van de eindgebruiker. We stappen hiermee af van het ‘one size fits all’ principe en bieden ieder type gebruiker een maatwerk omgeving aan. Dit is alleen mogelijk met een efficiënte beheeroplossing, die we bij Liquidware gevonden hebben. Ook de migratie naar de nieuwe werkplek was onderdeel van de casus, waarbij Liquidware de transitie niet alleen heeft vereenvoudigd, maar ook onze werkplek veiliger, flexibeler en persoonlijker maakt.” |
In de zorgsector wordt veel gewerkt met gedeelde werkplekken en devices en wisselt personeel regelmatig (denk aan trainees, ZZP’ers, wisselen van afdeling). Medewerkers moeten snel kunnen inloggen op een ander apparaat, zonder hun persoonlijke instellingen, printers, of applicatievoorkeuren (of -rechten) te verliezen. FlexApp maakt het mogelijk om per gebruiker dynamisch applicaties toe te kennen, zonder herstart van de werkplek of langdurige installatie. Met ProfileUnity als aanvulling op FlexApp worden ook de gebruikersprofielen losgekoppeld van het onderliggende platform. Profielinformatie wordt niet langer op basis van device, maar op basis van de user ingeladen. Bovendien biedt ProfileUnity de mogelijkheid tot contextuele configuraties, waarmee instellingen kunnen worden aangepast op basis van bijvoorbeeld iemands rol (groeplidmaatschappen), locatie of tijdstip, type werkplek of en andere afhankelijkheden die van toepassing kunnen zijn. Dit draagt niet alleen bij aan het gebruiksgemak maar ook aan de flexibiliteit en beveiliging van de werkplek.
Een voorbeeld komt van een Limburgse GGZ instelling: “Wij maakten gebruik van een Citrix omgeving waarbij medewerkers gewend waren altijd hun eigen werkplek te zien, met hun eigen instellingen en applicaties, waar of wanneer zij ook inlogden. We wilden dit concept behouden op de nieuwe werkplek en hebben onder andere daarom gekozen voor ProfileUnity en FlexApp van Liquidware." |
Veel zorgorganisaties kennen dezelfde uitdagingen als het gaat om werkplekbeheer. Liquidware heeft inmiddels verschillende ‘care’ en ‘cure’ organisaties mogen ondersteunen met hun werkplekbeheer met behulp van FlexApp. Meer informatie, of geïnteresseerd in een demo? Neem dan vrijblijvend contact op!